Brukselka ma zapewne wielu przeciwników ale są też jej wielbiciele. Jako dziecko nie lubiłam brukselki, którą u mnie podawano z masłem z bułką tartą.
Z czasem smaki się nam zmieniają i tak było z brukselką. Jak zrobiłam kiedyś ze smażonym boczkiem, to od razu zmieniłam zdanie. W tej wersji lubię ja i robię co jakiś czas.
Zachęcam do spróbowania a będziecie pozytywnie zadziwieni.
Składniki:
500 g brukselki,
1 cebula,
5-6 plastrów boczku,
sól, pieprz do smaku,
olej rzepakowy,
Jajka
Wykonanie:
Brukselkę czyścimy z zewnętrznych liści i odcinamy końcówki, jeśli są zdrewniałe płuczemy.
Gotujemy ją w wodzie solą i łyżeczką cukru około 15 minut. Ugotowaną odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojone w kostkę i podsmażamy( około 4 minut). Dodajemy boczek pokrojony w paski i chwilę podsmażamy aż boczek będzie zarumieniony.
Dodajemy brukselkę, mieszamy, chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie smażymy jajka sadzone.
Podajemy razem z kromką chleba lub grzankami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz