Bezowy tort Tiramisu

Doskonały, wspaniale wyglądający tort tiramisu, który spodoba się wszystkim. Będzie dobry na świąteczny deser jak też na urodzinowe przyjęcie.

Klasyczne bezy z kremem śmietanowym, biszkoptami maczanymi w kawie smakują wybornie. Tiramisu to mój ulubiony deser więc uwielbiam go w każdej postaci.

Przypomnę tylko, że w pieczeniu bezy ważne jest ubijanie białek, muszą być ubite na krem a następnie suszone w odpowiedniej temperaturze.

tort bezowy tiramisu

tort bezowy tiramisu-002

Składniki:

7 białek,

25 dag cukru drobnego,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

1 duże ( 0,5l ) opakowanie  śmietanki kremówki 30%

2 czubate łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietanfixu

Serek mascarpone – 250 g,

Opakowanie okrągłych biszkoptów,

Kawa,

Kakao do posypania

Zamów składniki

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie  sztywna, powoli dosypujemy cukier  i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy aż  dobrze się połączy.

Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy koła o średnicy ok.25 cm.

Dobrze ubitą, lśniącą  pianę z białek rozkładamy łyżką w miejsce narysowane, tworząc koła. W ten sposób  powstaną nam dwa, okrągłe  spody bezowe. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.

Pieczemy  najpierw 30 minut w tem. 150 stopni a następnie zmniejszamy  temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1- 1 ½  godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną.

Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem– ubijamy aż będzie sztywna. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki.

Zaparzamy kawę – około ¾ szklanki i schładzamy.

Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną.

Jak będą chłodne to kolejno nakładamy na pierwszą bezę masę śmietanową, biszkopty maczane w kawie, znowu śmietanę i druga beza. Ponownie nakładamy masę śmietanową, biszkopty maczane w kawie i na koniec masa śmietanowa. Posypujemy kakao.

Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.

tort bezowy tiramisu-001 tort bezowy tiramisu-004

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.