Beza kokosowa z kremem mascarpone i truskawkami

Bezy to nasze ulubione słodkości, podobnie jak ciasta drożdżowe – możemy je jadać w różnych formach i z różnymi dodatkami. Jedne i drugie lubimy z dodatkiem sezonowych owoców.

Moje koleżanki pytają mnie często, jak upiec dobrą bezę, to jest takie trudne.

Muszę przyznać, że kiedyś myślałam podobnie i nie robiłam żadnych słodkości bezowych. Okazało się jednak, że to wcale nie jest takie trudne. Ważne aby białka miały temperaturę pokojową, były dobrze ubite na szklisty krem a potem pieczone w odpowiedniej temperaturze i na koniec suszone, również w odpowiedniej temperaturze.

Dzisiaj mam kolejną wersję tortu bezowego, tym razem w wersji kokosowej. Muszę powiedzieć, że wyszedł pyszny, smak kokosa świetnie łączy się ze słodyczą bezy a dodatek kremu z serka mascarone, ubitej śmietany i do tego truskawki – po prostu pycha !!

Koniecznie róbcie takie słodkości z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców.

DSC_0096

Składniki:

8 białek,

25 dag cukru drobnego,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej,

10 łyżek wiórków kokosowych

Krem:

1 duże ( 0,5l ) opakowanie  śmietanki kremówki 30%

2 czubate łyżki cukru pudru

Serek mascarpone – 250 g,

Truskawki,

Wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Przygotowujemy 2 blaty bezowe. Jajka musimy wcześniej wyjąć z lodówki aby nie były zbyt schłodzone, białka powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie  sztywna, powoli dosypujemy cukier  i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy aż  dobrze się połączy.

Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy koła o średnicy ok.25 cm.

Dobrze ubitą, lśniącą  pianę z białek rozkładamy łyżką w miejsce narysowane, tworząc koła. W ten sposób  powstaną nam dwa, okrągłe  spody bezowe. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.

Pieczemy  najpierw 30 minut w tem. 150 stopni a następnie zmniejszamy  temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1- 1 ½  godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną.

Przygotowujemy krem.

Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder– ubijamy aż będzie sztywna. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki.

Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania kremem.

Truskawki czyścimy z szypułek, myjemy i kroimy na połówki.

Blaty, jak będą chłodne to kolejno nakładamy na pierwszą bezę krem, następnie truskawki, znowu śmietanę i druga beza. Ponownie nakładamy masę śmietanową i truskawki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.

DSC_0104-001 DSC_0085

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Bezowo – truskawkowe szaleństwo. Pięknie wygląda i z pewnością tak smakuje.

  2. 4 lipca
    Odpowiedz

    Mniam, musiało smakować wybornie 🙂
    Jak się raz bezy rozgryzie, to później się je piecze z przyjemnością 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.