Październik to miesiąc bakłażana. Są dorodne, świeże, najlepsze. Można z nich przygotowywać pyszne dania. Faszerować, zapiekać i robić roladki.
U mnie dzisiaj bakłażany faszerowane warzywami i zapieczone z serem mozarella. Doskonałe na obiad jak i na kolację.
Składniki dla 4 – 5 osób
2 bakłażany średniej wielkości,
1 mała papryka,
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 mała cukinia,
Ser mozarella w kulce,
Łyżeczka kuminu,
1/4 łyżeczki chilli w proszku,
Natka pietruszki,
Sól, pieprz
Wykonanie
Bakłażany myjemy, kroimy na dwie równe części. Wykrawamy miąższ ze środka. Solimy środek bakłażana i zostawiamy na chwilę żeby puścił sok.
Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę zgromadzoną na bakłażanie.
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Miąższ bakłażana kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa: cukinię, paprykę, bakłażan i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, chilli i dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki, mieszamy.
Układamy połówki bakłażanów w naczyniu żaroodpornym, polewamy je oliwą, dodajemy warzywa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy plastry mozarelli na warzywa i zapiekamy jeszcze 7 -10 minut, aż ser się zapiecze.
Podajemy posypane listkami kolendry i owocami granatu.
wspaniały pomysł na bakłażany!
🙂 Dziękuję. Był bardzo pyszny !