Lekkie a zarazem pyszne danie na ciepłą kolację dla gości lub rodziny.
Plastry bakłażana grillujemy , dodajemy do tego szpinak, suszone pomidory, ser kozi i na koniec wszystko zapiekamy. Doprawiamy tymiankiem i mamy aromatyczną zapiekankę z bakłażana.
Takie danie możemy zapakować w pudełko i zabrać do pracy – z pewnością będzie lekkim ale sycącym posiłkiem.
Składniki
Jeden bakłażan – średniej wielkości
200 g sera koziego ,
Suszone pomidory w zalewie ,
300g szpinaku – świeżego lub mrożonego,
2 ząbki czosnku,
200g sera mozarella,
Oliwa,
Tymianek, sól, pieprz
Wykonanie
Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni posmarowanej oliwą.
Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni podgrzewamy oliwę dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i krótko podsmażamy. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 5-7 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy plasterki bakłażana, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na to nakładamy po łyżce szpinaku, następnie plaster suszonego pomidora, następnie solidne porcje sera koziego i na koniec plaster bakłażana. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość przykrywamy folią.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do tem 190 stopni i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, posypujemy bakłażany serem mozarella i ponownie zapiekamy – bez folii około 10 minut – ser powinien być lekko zarumieniony.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz