Babka majonezowa z limonkowym aromatem


Babka  drożdżowa, piaskowa to wypieki, które kojarzą się z Wielkanocą. My jesteśmy wielbicielami drożdżowej babki ale w tym roku postanowiłam zrobić popularną babkę majonezową.
Limonki to moje ulubione cytrusy i znalazły się w mojej babce majonezowej, dodając jej rześkości i lekkości. Jest szybka do zrobienia więc jeśli ktoś szuka jeszcze inspiracji na słodkie, na świąteczny stół to zachęcam do zrobienia.


Składniki:

100 g  mąki pszennej,

80 g  mąki ziemniaczanej,

100 g cukru,

1 szklanka majonezu

4 jajka

Szczypta soli,

Starta skórka z 2 limonek

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Wykonanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Limonki myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę.

Jajka ubijamy razem z cukrem aż będą puszyste. Dodajemy skórkę z limonki, majonez i delikatnie ubijamy.

Dodajemy miksując  na mniejszych obrotach  mąkę i dokładnie  ale krótko mieszamy do połączenia składników.

Formę na babkę smarujemy masłem, posypujemy np. mąką ryżową, kaszą manną i przelewamy masę.

Pieczemy w 190  stopniach  około 30 minut.  Sprawdzamy patyczkiem.

Upieczoną babkę studzimy w formie 10 minut a następnie wyjmujemy  i  zostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy lukier.

3/4 szklanki cukru pudru zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy, dodajemy łyżeczkę soku z limonki i mieszamy. Jeśli będzie za płynny lukier to dodajemy cukier puder.

Wystudzoną babkę  polewamy lukrem i posypujemy np pistacjami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.