Babka drożdżowa, piaskowa to wypieki, które kojarzą się z Wielkanocą. My jesteśmy wielbicielami drożdżowej babki ale w tym roku postanowiłam zrobić popularną babkę majonezową.
Limonki to moje ulubione cytrusy i znalazły się w mojej babce majonezowej, dodając jej rześkości i lekkości. Jest szybka do zrobienia więc jeśli ktoś szuka jeszcze inspiracji na słodkie, na świąteczny stół to zachęcam do zrobienia.
Składniki:
100 g mąki pszennej,
80 g mąki ziemniaczanej,
100 g cukru,
1 szklanka majonezu
4 jajka
Szczypta soli,
Starta skórka z 2 limonek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Limonki myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę.
Jajka ubijamy razem z cukrem aż będą puszyste. Dodajemy skórkę z limonki, majonez i delikatnie ubijamy.
Dodajemy miksując na mniejszych obrotach mąkę i dokładnie ale krótko mieszamy do połączenia składników.
Formę na babkę smarujemy masłem, posypujemy np. mąką ryżową, kaszą manną i przelewamy masę.
Pieczemy w 190 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Upieczoną babkę studzimy w formie 10 minut a następnie wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy lukier.
3/4 szklanki cukru pudru zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy, dodajemy łyżeczkę soku z limonki i mieszamy. Jeśli będzie za płynny lukier to dodajemy cukier puder.
Wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy np pistacjami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz