Przepis na takiego łososia przyniosłam z warsztatów z Karolem Okrasą. Pisałam Wam jakiś czas temu, że byłam razem z córką na takich warsztatach. Lubię Karola Okrasę, jego przepisy, program w mojej firmie, gdzie gotuje pyszne dania i sama czasami przygotowuję dania z jego przepisów.
Prowadzenie bloga to również przyjemności w postaci zaproszeń na warsztaty, prowadzone przez różnych szefów kuchni. Przynoszę z nich ciekawe przepisy, pomysły na dania i jednocześnie poznaję fajnych ludzi, pasjonatów gotowania.
Ten łosoś zachwycił już moje koleżanki, które zaprosiłam na niedzielny obiad i moją rodzinę. Pikantny Ajvar z dodatkami fantastycznie marynuje łososia. Zgrillowany łosoś z dodatkiem ryżu z parmezanem jest pysznym daniem na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki
4 steki z fileta łososia – około 700 g
2 łyżki pikantnego ajwaru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 limonka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i oliwa z oliwek
Wykonanie
Filet z łososia myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Jeśli ma skórę to wycinamy ostrym nożem. Następnie kroimy łososia w plastry o szerokości 1,5 -2 cm.
W misce mieszamy Ajwar w z sosem sojowym, miodem, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy do tego wyciśnięty czosnek i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy kawałek łososia nadziewamy na szpadki drewniane, które wcześniej namaczamy w wodzie i układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec. Marynatę wylewamy na łososia, tak aby łosoś dokładnie był pokryty marynatą. Tak zostawiamy na około 1 godzinę. Grillujemy z obydwu stron, aż ryba nabierze ładnego koloru. Ja grillowałam w piekarniku na funkcji grill.
Podajemy z ryżem wymieszanym z tartym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz