Łosoś z chrupiącą skórką

To moja kolejna propozycja na danie z łososiem. Tym razem wykorzystałam, jako dodatek do łososia mieszankę z pesto bazyliowego, bułki tartej i startego parmezanu. To nałożyłam na filety z łososia, skropiłam oliwą i zapiekłam chwilę pod przykryciem. Podałam je skropione sokiem z cytryny, z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Było pyszne..:)

Jak już Wam pisałam z warsztatów z Karolem Okrasą wyniosłam radę aby nie solić i nie skrapiać sokiem z cytryny łososia. Tak też zrobiłam tym razem. Solą i sokiem z cytryny doprawiłam dopiero po upieczeniu.

 DSC_0323

Składniki

Filet z łososia – około 700 g

2 łyżki bułki tartej,

2łyżki pesto bazylikowego,

2 łyżki tartego parmezanu,

Cytryna,

Sos tatarski

4 łyżki majonezu,

Łyżeczka musztardy Dijon,

Łyżeczka chrzanu,

Cebulką szalotka,

Łyżka posiekanych kaparów,

3 małe korniszony,

Łyżka posiekanej natki pietruszki,

Wykonanie

Filet z łososia myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. W misce mieszamy pesto, bułkę tartą, parmezan i mieszamy dokładnie. Filet łososia kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do naczynia żaroodpornego i na każdym układamy mieszankę – dość dużo. Polewamy całość oliwą.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 200 stopni.

Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut.

Przygotowujemy sos tatarski. Siekamy drobno szalotkę, natkę pietruszki i korniszony. Przekładamy do miski i dajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe filety podajemy z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami.

DSC_0321

DSC_0319

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 27 sierpnia
    Odpowiedz

    Zawsze lubiłam taką chrupiącą warstwę na rybach. Jamie Oliver robił kiedyś takiego dorsza, ale posypka była bardziej pomidorowa. Mniam. 😉

  2. Brenia
    28 sierpnia
    Odpowiedz

    ta z pomidorową warstwą z pewnością też była pyszna 🙂 moja z pesto bazyliowym i parmezanem była wyjątkowo pyszna i aromatyczna 🙂 Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.