Dzisiaj mam dla Was ciekawą i smaczną propozycję na mielonego. Jest to pljeskavica czyli serbski kotlet mielony z papryką i serem żółtym.
Jak widać każdy kraj ma swój własny kotlet mielony.
My też mamy tradycyjny i lubiany zapewne przez wiele osób kotlet mielony. Na blogu nie ma co prawda przepisu na polskiego mielonego ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie – brak tego przepisu już mi wypomniano 😉
Jak przeglądałam przepisy na pjeskavicę to były oczywiście różne. Ja podaję wam przepis na takie mielone, jakie sama miałam okazję spróbować, z drobno pokrojoną papryką, cebulą i startym serem żółtym.
Zrobiłam je i moje dzieci były zachwycone ich smakiem. Zachęcam do zrobienia bo są bardzo smaczne i mają ciekawy smak. Mogą być burgerem w wersji serbskiej..
Składniki
700 g mięsa mielonego: wołowo-wieprzowego,
1 duża papryka,
1 cebula,
300 g sera żółtego,
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Wykonanie
Mięso mielimy na grubszych oczkach.
Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
W misce mieszamy mięso z papryką, cebulą, połową startego sera żółtego; doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam dodatkowo 4 łyżki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z mięsa formujemy dość płaskie kotlety ( wyjdzie ich około 8 sztuk razy 2 ) na każdy kotlet dajemy po łyżce startego sera żółtego, przekładamy drugim kotletem i łączymy je razem jako jeden solidny kotlet.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na średnim ogniu z każdej strony po około 5 minut, aż mięso będzie wysmażone.
Takie mielone robe od dawna .kilka lat temu będąc w Hiszpanii do takowych mielonych dodałem ser owczy. Queso curado de oveja
Polecam smak zupełnie inny.
Obecnie jestem w Francji w której wszyscy zachwycają się serami ale moim zdaniem żółte sery hiszpańskie biją na głowę Francuskie.
Blog ciekawy i będę często zaglądał .
A co do kuchni Serbskiej mogę powiedzieć po dwuletnim pobycie ze, jest podobna do naszej