Chwila przerwy na urlop i wracam z pysznym przepisem na tartę z kremem waniliowym z czereśniami.
Moi drodzy, urlop jest potrzebny, choćby po to aby pozbierać myśli, odpocząć od tłumów, nabrać dystansu do różnych spraw a przede wszystkim aby sprawić sobie trochę przyjemności. Dla mnie taką przyjemnością na urlopie była możliwość biegania na boso, o poranku po pustej plaży. Było pusto, słońce pięknie świeciło a morze szumiało …..Po prostu sama przyjemność.
Tarta to nasze ulubione słodkie ciasto. Jak przywiozłam z Przemyśla całe mnóstwo pysznych czereśni, z domowego drzewa to pomyślałyśmy z córką jak je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Były pierogi, naleśniki no i tarta.
Sezon czereśniowy już dobiega końca więc wykorzystajcie jeszcze ten czas i przygotujcie na niedzielny deser taką właśnie tartę. Zapewniam, że zrobicie rodzinie dużo przyjemności. Czereśnie świetnie komponują się z pysznym kremem waniliowym; delikatnie wylewa się z nich sok i łączy z kremem – po prostu uczta dla podniebienia.
Przepis na ciasto:
3 żółtka,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
3 łyżki cukru pudru,
2-3 łyżki mleka,
Czereśnie
Krem waniliowy
330 g słodkiej śmietany – 12 %,
250 g serka mascarpone,
Parę kropel olejku waniliowego,
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Przygotowujemy krem.
Do miski dajemy śmietanę, ser mascarpone i ubijamy; następnie dodajemy cukier puder, oljek waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Czereśnie myjemy i drylujemy z pestek.
Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy kawałki czereśni – dużo czereśni. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 min.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę włożyć do lodówki.
ojeeeej… prawdziwie rozkoszna!
czy ja nie zauważyłam prędzej, czy jak, ale masz pięknie na blogu. Zmiany? 🙂
Witaj !! tak, od jakiegoś czasu są zmiany na blogu. Mam nadzieję, że się podobają ? 😉