Uczty szparagowej ciąg dalszy 🙂 Skoro sezon na szparagi trwa tak krótko to trzeba korzystać i robić z nich pyszne dania.
Szparagi z dodatkiem pysznych aromatycznych warzyw – salsy warzywnej z sosem z octu balsamicznego z ziołami mogą być odrębnym daniem/sałatką lub stanowić dodatek do ryby lub mięsa.
Salsa warzywna w takiej postaci czyli z aromatycznymi ziołami i sosem zrobionym na bazie białego octu balsamicznego jest dobra również jako dodatek do szparagów ale równie dobra będzie jako dodatek np. do kotletów z mięsa, z kaszy czy cieciorki.
Ja podałam cały zestaw ( szparagi z warzywami ) do dorsza, smażonego w prosty i szybki sposób czyli obtaczanego w mące i smażonego z na maśle. Było wyjątkowo pysznie 🙂
Składniki:
4 filety dorsza atlantyckiego,
Po 6 szparagów białych i zielonych,
Garść pomidorków koktajlowych,
2 małe czerwone cebule,
1 ogórek,
Po pół czerwonej i żółtej papryki,
2 gałązki tymianku,
Mały pęczek pietruszki,
Parę listów bazylii,
2 łyżki octu balsamicznego – białego,
Parę łyżek oliwy,
Sól, pieprz,
Łyżeczka płaska cukru
Wykonanie
Szparagi czyścimy z zdrewniałych końcówek, obieramy końcówki i gotujemy w gotującej się wodzie z solą i cukrem, około 15 minut i odcedzamy.
W czasie jak gotują się szparagi, przygotowujemy warzywa. Pomidorki koktajlowe myjemy i dzielimy na ćwiartki. Paprykę również myjemy, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy cienko w plastry. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dajemy do miski. Zioła ( natkę pietruszki, bazylię tymianek ) kroimy drobno, dodajemy do warzyw i mieszamy.
W misce mieszamy ocet balsamiczny z solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy razem. Na koniec wlewamy sos do warzyw i mieszamy.
Gotowe, ugotowane i odcedzone szparagi układamy na półmisku i dodajemy warzywa.
Filety z dorsza czyścimy z ości, myjemy, suszymy i doprawiamy solą. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy rybę po około 2 minuty z jednej strony – to zależy jak duże kawałki ryby mamy ( jeśli są duże to wydłużamy czas smażenia ).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz