Doskonały, wspaniale wyglądający tort tiramisu, który spodoba się wszystkim. Będzie dobry na świąteczny deser jak też na urodzinowe przyjęcie.
Klasyczne bezy z kremem śmietanowym, biszkoptami maczanymi w kawie smakują wybornie. Tiramisu to mój ulubiony deser więc uwielbiam go w każdej postaci.
Przypomnę tylko, że w pieczeniu bezy ważne jest ubijanie białek, muszą być ubite na krem a następnie suszone w odpowiedniej temperaturze.
Składniki:
7 białek,
25 dag cukru drobnego,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
1 duże ( 0,5l ) opakowanie śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu
Serek mascarpone – 250 g,
Opakowanie okrągłych biszkoptów,
Kawa,
Kakao do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie sztywna, powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy aż dobrze się połączy.
Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy koła o średnicy ok.25 cm.
Dobrze ubitą, lśniącą pianę z białek rozkładamy łyżką w miejsce narysowane, tworząc koła. W ten sposób powstaną nam dwa, okrągłe spody bezowe. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
Pieczemy najpierw 30 minut w tem. 150 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1- 1 ½ godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną.
Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem– ubijamy aż będzie sztywna. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki.
Zaparzamy kawę – około ¾ szklanki i schładzamy.
Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną.
Jak będą chłodne to kolejno nakładamy na pierwszą bezę masę śmietanową, biszkopty maczane w kawie, znowu śmietanę i druga beza. Ponownie nakładamy masę śmietanową, biszkopty maczane w kawie i na koniec masa śmietanowa. Posypujemy kakao.
Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz