Delikatne, miękkie i pyszne pulpeciki z dorsza w sosie śmietanowo-koperkowym. Są proste i szybkie do zrobienia bo po wyczyszczeniu ryby ze skóry i ości blendujemy w malakserze rybę z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, formujemy kulki i mamy w zasadzie gotowe pulpety.
Do takich pulpecików nie dodawałam specjalnych przypraw bo smak ryby jest tu najlepszy. Wystarczyło dodać tylko soli, pieprzu i soku z cytryny dla podkreślenia smaku ryby.
Do obtoczenia kulek użyłam mąki ryżowej, którą ostatnio bardzo polubiłam jako dodatek do różnych dań i jako panierkę zamiast mąki pszennej.
Do takich pulpecików dobry jest ryż ugotowany na sypko lub tłuczone ziemniaki. Ja podałam jeszcze surówkę z marchewki i jabłka.
Składniki:
4-5 średniej wielkości filetów z dorsza,
1 jajko,
Sól, pieprz,
Sok z ½ cytryny
Małe opakowanie śmietany 18%,
Pęczek koperku,
1 mała cebula,
3-4 łyżki mąki ryżowej,
2 szklanki wody
Wykonanie
Filety z dorsza czyścimy ze skóry, ości i kroimy na kawałki.
Do malaksera wkładamy rybę, jajko i miksujemy około 1 minuty. Taką zmieloną mieszankę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, i mieszamy. Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut .
Do garnka dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pulpety, podlewamy wodą i gotujemy około 10 minut, delikatnie obracając kulki.
Koperek kroimy i dodajemy do pulpetów, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Podajemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.
bardzo kusszące!
Tak, nie tylko kuszące ale smaczne 🙂 Pozdrawiam