Kotlety z indyka faszerowane serem mozarella, w panierce z płatków kukurydzianych i parmezanem – czy to nie brzmi dobrze? Nie tylko dobrze brzmi ale też wybornie smakuje.
Pyszne soczyste mięso z wylewającym się serem i chrupiącą panierką to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla mięsożerców. Mięso indyka jest delikatne i wspaniale nadaje się na kotlety lub na nadziewane roladki z różnymi dodatkami- z masłem czosnkowym, suszonymi pomidorami – co kto lubi może dać.
Panierka z płatków kukurydzianych z dodatkiem sera parmezan jest rewelacyjna. Po usmażeniu jest chrupiąca i pachnąca parmezanem. Zachęcam do zrobienia i podania z tłuczonymi ziemniakami.
Składniki dla 4 osób
5 -6 kotletów z indyka średniej wielkości,
ser mozarella twardy-kilka cienkich plastrów, ilość zależy od ilości roladek,
wykałaczki
płatki kukurydziane,
ser parmezan,
jajko,
sól, pieprz,
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na możliwie najcieńsze płaty mięsa, tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa ( można kupić gotowe kotlety). Kotlety doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozarella kroimy na grubsze paski. W każdy kawałek kotleta wkładamy ser, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
W misce rozbijamy jajko. Płatki kukurydziane rozdrabniamy ( ręką) i mieszamy ze startym parmezanem. Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki maczamy najpierw w jajku a następnie w płatkach z parmezanem. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony około 5 minut.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 170 stopni. Usmażone roladki dajemy na półmisek żaroodporny, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz