To mój następny pomysł na kaczkę. Tym razem są to piersi i uda kaczki z brzoskwiniami, zapiekane w sosie z czerwonego wina, miodu i sosu sojowego.
Jest to znakomite danie na uroczyste przyjęcie ja też na obiad niedzielny dla rodziny.
Najpierw piersi i uda zgrillowałam, następnie piekłam pod przykryciem z brzoskwiniami w sosie na bazie czerwonego wina, sosu sojowego, miodu i szczypty papryczki chilli.
Jeśli ktoś myśli, że danie jest na słodko to się myli bo mięso i sos są wytrawne, z nutą pikantności.
Składniki
2 piersi kaczki,
2 uda kaczki,
Sól, pieprz,
4 brzoskwinie – ja miałam świeże,
½ szklanki czerwonego wina,
4 łyżki sosu sojowego,
Szczypta papryczki chilli.
Łyżka miodu,
Wykonanie
Piersi i uda kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.
Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy olejem rzepakowym i grillujemy na średnim ogniu uda i piersi, zaczynając od skóry – około 7 minut. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego .
Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki.
Brzoskwinie posypujemy solą, pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie dajemy mięso kaczki. Wino mieszamy z miodem, sosem sojowym, papryczką chilli i dodajemy do mięsa z brzoskwiniami.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do tem. 180m stopni i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 10 minut aż skóra z mięsa będzie lekko zarumieniona i chrupiąca.
jejku jak to wygląda smakowicie! Planuję skorzystać z tego przepisu na bożonarodzeniowy obiad 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie 🙂