Bardzo smaczna, prosta do wykonania i bardzo letnia sałatka. Dynie już pojawiły się na bazarkach więc zaczynam produkcję różnych pysznych dań z dynią.
Najwięcej czasu zajmuje pieczenie dyni a reszta jest już szybka do zrobienia. Zachęcam do przygotowania . Będzie dobra np. do pracy na drugie śniadanie lub lekki obiad.
Składniki
Kawałek dyni – około 300g
Opakowanie rukoli,
Mały kawałek sera koziego,
Sól, pieprz, łyżeczka suszonego tymianku,
2 ząbki czosnku,
3 kawałki suszonych pomidorów,
Sos
3 łyżki oliwy,
Łyżka płaska miodu,
1 łyżka musztardy Dijon,
szczypta suszonej papryczki chilli,
sok, z ½ cytryny
Wykonanie
Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy ząbki czosnku (nie obieramy) oraz tymianek. Polewamy oliwą .
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200 stopni i pieczemy dynię 20 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski.
Następnie dodajemy wystudzoną dynię, na to dajemy ser kozi i suszone pomidory pokrojone w paski.
Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz