Dzisiaj mam dla Was, to co tygrysy lubią najbardziej czyli żeberka w pikantno-śliwkowej zaprawie. Przepis dostałam od kolegi – dziękuję 🙂
Zrobiłam na niedzielny obiad i zarówno syn jak i brat zachwalali żeberka w takie postaci. Wyczuwalny jest aromat owoców ( śliwek ) – ja dodałam dżem śliwkowy bo morelowe z ubiegłego roku dawno zostały zjedzone a chilli dodaje fajnego, pikantnego posmaku żeberkom.
Jak widać przepis nie jest skomplikowany i pracochłonny więc zachęcam do wypróbowania.
Składniki
2 kg żeberek,
Główka czosnku,
Łyżka chilli,
6 łyżek ketchupu,
Mały słoik dżemu morelowego lub śliwkowego,
Sól, pieprz
Wykonanie
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Do dużej miski dajemy wyciśnięty czosnek, ketchup, chilli, dżem i mieszamy. Do takiej mieszanki dajemy żeberka, mieszamy i przechowujemy w lodówce całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Żeberka przekładamy do garnka, przykrywamy przykrywką/ folią i pieczemy 1 ½ godz. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grilli grillujemy jeszcze 20-30 minut.
Ja dodatkowo upiekłam z żeberkami, podgotowane wcześniej w mundurkach ziemniaki. Były pyszne i aromatyczne.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz