Halibut z salsą z awokado

Halibut z aromatyczną  salsą z awokado to dzisiejsza moja propozycja na danie z tej pysznej ryby. Jak udaje mi się kupić w dobrej cenie halibuta ( ryby zrobiły się bardzo drogie) to staram się go przygotować w najprostszej wersji ale z ciekawymi dodatkami. Już pisałam Wam, że ryba smakuje najlepiej jak jest prosto przygotowana ale warto ją urozmaicić. Dzisiaj jest to salsa z awokado, z dodatkiem soku z limonki, czosnku, chilli. Sok z limonki jest dobrym dodatkiem do ryb, dodaje ciekawego smaku rybie, trochę innego niż sok z cytryny.

DSC_5069

Składniki

Filety z halibuta 2 duże sztuki,

Sól, biały pieprz,

Sok z 1limonki,

3 łyżki mąki,

Olej rzepakowy do smażenia

Salsa z awokado:

1 dojrzałe, miękkie awokado,

sok z 1 limonki,

2 ząbki czosnku,

Oliwa,

sól, pieprz, chilli ,

cebulka dymka

Wykonanie

Filety z halibuta czyścimy z ości, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, doprawiamy solą, białym pieprzem. Mąkę przesiewamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej, filety obtaczamy w mące  i smażymy po 1 minucie z każdej strony,  zaczynając smażenie od  części ze skórą. Usmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy sokiem z limonki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rybę 5-7minut.

Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy awokado,  sok z  limonki,  czosnek i rozcieramy krótko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli, cebulkę dymkę) i mieszamy.

Podajemy rybę z ulubionymi dodatkami i salsą z awokado.

DSC_5078 DSC_5083

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.