Kaczka w aromacie rozmarynowym z grillowanymi gruszkami

Następna moja propozycja na kaczkę. Jeśli lubicie aromat rozmarynu, to jest to wyjątkowo aromatyczna wersja kaczki. Do przygotowania takiej kaczki zainspirował mnie przepis Pascala z Kuchni Lidla ale jak zwykle zrobiłam po swojemu, z takimi dodatkami jakie lubimy.

Może przygotowanie takiej kaczki jest trochę czasochłonne ale zapewniam, że warto jest poświęcić ten czas bo danie wyszło przepyszne. U mnie nie zostało nawet kawałka na następny dzień.

Wszystkie lubiane przez nas dodatki i aromaty ( rozmaryn, cebula, czosnek, limonka, miód….) łączą się z mięsem kaczki dając naprawdę coś wyjątkowego. Mięso jest soczyste, aromatyczne i delikatnie pachnące rozmarynem.

Do tego zrobiłam grillowane gruszki, wcześniej marynowane w czerwonym winie z dodatkiem miodu i papryczki chilli -to był mój eksperyment ale jakże udany.

Zachęcam do przygotowania na niedzielny obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków.

DSC_5115

 

Składniki:

kaczka ok 2kg

2 średniej wielkości gałązki rozmarynu,

4 ząbki czosnku,

2 cebule,

6-8 gruszek,

Miód,

1 limonka,

½ szklanki  czerwonego wina,

1 mała papryczka chilli

Sól, pieprz,

Wykonanie:

Kaczkę trzymamy z wodzie z solą ( na  litr wody łyżeczka  soli) całą noc a następnie  czyścimy z resztek piór ( często zostają) nadmiaru tłuszczu, odkrawamy szyję i skrzydła ( mogą być na rosół ), suszymy   i nacieramy 2 ząbkami wyciśniętego czosnku,  solą ( delikatnie bo była wcześniej w wodzie z solą) i pieprzem, również w środku.

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Do środka kaczki dajemy cebulę i małą gałązkę rozmarynu ( uważamy z ilością rozmarynu bo jest bardzo aromatyczny). Limonkę  dokładnie myjemy i dzielimy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok i polewamy kaczkę. Drugą zostawiamy aby dodać  pokrojoną w plasterki na koniec pieczenia.

Przygotowujemy sos do polewania kaczki. W naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki miodu, dodajemy ząbek wyciśniętego czosnku, pokrojony drobno rozmaryn ( malutka gałązka) i doprowadzamy do rozpuszczenia miodu – powinien zabulgotać. Odstawiamy z ognia. Będzie to sos do polewania kaczki w trakcie pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Kaczkę przekładamy do garnka, przykrywamy i pieczemy 2 godziny od czasu do czasu podlewając sosem z miodu i rozmarynu.   Po dwóch godzinach zdejmujemy pokrywkę, dodajemy na kaczkę plasterki limonki,  nastawiamy piekarnik na funkcję grill i grillujemy kaczkę 15-20 minut aby nabrała rumianego koloru i chrupiącą skórkę. Kaczkę wyjmujemy i dzielimy na mniejsze kawałki,

W trakcie jak kaczka się piecze przygotowujemy gruszki. Gruszki obieramy, kroimy na dwie części, jeśli mają duże pestki to wyjmujemy delikatnie. W garnku przygotowujemy marynatę do gruszek,  z 2 łyżek miodu, ½ szklanki wina czerwonego i pokrojoną drobno papryczką chilli. Zagotowujemy marynatę, studzimy i dodajemy do miski z gruszkami  ( trzeba zanurzyć w sosie wszystkie gruszki)- przetrzymujemy razem około ½ godziny.

Jak kaczka się upiecze, przed podaniem grillujemy gruszki na patelni i podajemy do kaczki z młodymi ziemniaczkami.

 DSC_5017 DSC_5089

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 20 maja
    Odpowiedz

    Z moczeniem kaczki w osolonej wodzie jeszcze się nie spotkałem, ale to może mieć sens. Taka przecież marynata tylko delikatniejsza. Musze spróbować, bo przepis bardzo zachęcający, bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.