Następna moja propozycja na kaczkę. Jeśli lubicie aromat rozmarynu, to jest to wyjątkowo aromatyczna wersja kaczki. Do przygotowania takiej kaczki zainspirował mnie przepis Pascala z Kuchni Lidla ale jak zwykle zrobiłam po swojemu, z takimi dodatkami jakie lubimy.
Może przygotowanie takiej kaczki jest trochę czasochłonne ale zapewniam, że warto jest poświęcić ten czas bo danie wyszło przepyszne. U mnie nie zostało nawet kawałka na następny dzień.
Wszystkie lubiane przez nas dodatki i aromaty ( rozmaryn, cebula, czosnek, limonka, miód….) łączą się z mięsem kaczki dając naprawdę coś wyjątkowego. Mięso jest soczyste, aromatyczne i delikatnie pachnące rozmarynem.
Do tego zrobiłam grillowane gruszki, wcześniej marynowane w czerwonym winie z dodatkiem miodu i papryczki chilli -to był mój eksperyment ale jakże udany.
Zachęcam do przygotowania na niedzielny obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków.
Składniki:
kaczka ok 2kg
2 średniej wielkości gałązki rozmarynu,
4 ząbki czosnku,
2 cebule,
6-8 gruszek,
Miód,
1 limonka,
½ szklanki czerwonego wina,
1 mała papryczka chilli
Sól, pieprz,
Wykonanie:
Kaczkę trzymamy z wodzie z solą ( na litr wody łyżeczka soli) całą noc a następnie czyścimy z resztek piór ( często zostają) nadmiaru tłuszczu, odkrawamy szyję i skrzydła ( mogą być na rosół ), suszymy i nacieramy 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, solą ( delikatnie bo była wcześniej w wodzie z solą) i pieprzem, również w środku.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Do środka kaczki dajemy cebulę i małą gałązkę rozmarynu ( uważamy z ilością rozmarynu bo jest bardzo aromatyczny). Limonkę dokładnie myjemy i dzielimy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok i polewamy kaczkę. Drugą zostawiamy aby dodać pokrojoną w plasterki na koniec pieczenia.
Przygotowujemy sos do polewania kaczki. W naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki miodu, dodajemy ząbek wyciśniętego czosnku, pokrojony drobno rozmaryn ( malutka gałązka) i doprowadzamy do rozpuszczenia miodu – powinien zabulgotać. Odstawiamy z ognia. Będzie to sos do polewania kaczki w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Kaczkę przekładamy do garnka, przykrywamy i pieczemy 2 godziny od czasu do czasu podlewając sosem z miodu i rozmarynu. Po dwóch godzinach zdejmujemy pokrywkę, dodajemy na kaczkę plasterki limonki, nastawiamy piekarnik na funkcję grill i grillujemy kaczkę 15-20 minut aby nabrała rumianego koloru i chrupiącą skórkę. Kaczkę wyjmujemy i dzielimy na mniejsze kawałki,
W trakcie jak kaczka się piecze przygotowujemy gruszki. Gruszki obieramy, kroimy na dwie części, jeśli mają duże pestki to wyjmujemy delikatnie. W garnku przygotowujemy marynatę do gruszek, z 2 łyżek miodu, ½ szklanki wina czerwonego i pokrojoną drobno papryczką chilli. Zagotowujemy marynatę, studzimy i dodajemy do miski z gruszkami ( trzeba zanurzyć w sosie wszystkie gruszki)- przetrzymujemy razem około ½ godziny.
Jak kaczka się upiecze, przed podaniem grillujemy gruszki na patelni i podajemy do kaczki z młodymi ziemniaczkami.
Z moczeniem kaczki w osolonej wodzie jeszcze się nie spotkałem, ale to może mieć sens. Taka przecież marynata tylko delikatniejsza. Musze spróbować, bo przepis bardzo zachęcający, bardzo.
Polecam 🙂