To już ostatni przepis z dodatkiem mrożonej dyni ( z sezonu 2013) a dokładniej purre z dyni. Były różne ciasta, słodkości a teraz przyszła pora na chleb. Dodatkowo dodałam do chleba czosnek i wyszedł pyszny, aromatyczny chleb z dodatkiem dyni.
Zachęcam do przygotowywania takiego chleba w domu bo wtedy przynajmniej smakuje chlebem. Tak przyzwyczaiłam się do smaku domowego chleba, że teraz trudno jest mi zjeść chleb ze sklepu. Jakoś dziwnie nie smakuje prawdziwym pieczywem.
Składniki
Zaczyn:
20 dag mąki pszennej
7dag drożdży świeżych
200ml ciepłej ( nie gorącej) wody,
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru,
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
Szklanka purre z dyni
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy,
3 ząbki wyciśniętego czosnku
Wykonanie:
Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę pszenną, sól, oliwę, purre z dyni i wyrobić na lekkie ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste), na koniec dodać wyciśnięty czosnek i wyrobić delikatnie. Uformować chleb i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypać po wierzchu np. ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40/50 minut
Cudowny ma kolor 🙂
Ja jeszcze mam troszkę dyni, czas najwyższy ją zużyć… 🙂
Koniecznie 🙂