Tarta cytrynowa

Pogoda nieco nam się popsuła, ale w końcu takie są uroki wiosny. I tak nie ma co narzekać, bo wyjątkowo łagodnie nas traktuje. Dlatego na poprawę dnia, dzisiaj mam dla Was pyszną tartę.

Jest to przepis dla miłośników orzeźwiających smaków. Mocno cytrynowa tarta, najlepiej podana z kleksem bitej śmietany, który rewelacyjnie przełamuje jej kwaskowaty smak. Jeśli przepadacie za cytrynami na pewno Wam przypadnie do gustu.

cytrynowa-005

cytrynowa-040

Składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej,

2 żółtka,

125 g masła

2-3 łyżki mleka

Farsz cytrynowy:

3 cytryny,

50 g masła,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

2 łyżki wody,

4 jajka,

200 g cukru pudru

200 ml śmietanki kremowej 30%,

2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski dajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na talerz i dajemy do lodówki.

Przygotowujemy farsz cytrynowy. Cytryny myjemy namydloną szczoteczką w ciepłej wodzie a następnie sparzamy we wrzątku i suszymy. Z każdej cytryny  ścieramy skórkę na tarku i odkładamy do miseczki. Następnie z cytryn wyciskamy sok do miseczki.

W garnku, na wolnym ogniu  roztapiamy masło. Mąkę ziemniaczaną  rozpuszczamy w wodzie. Piekarnik włączmy i nagrzewamy do 200 stopni.

W większej misce wybijamy jajka, dodajemy cukier i dynamicznie ubijamy trzepaczką , aż masa będzie biała i puszysta. Następnie dodajemy wodę z mąką, roztopione masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wszystko mieszamy .

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Na ciasto wylewamy masę cytrynową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut . Upieczoną tartę studzimy. Podajemy np. z bitą śmietaną.

 cytrynowa-034

cytrynowa-011

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 19 marca
    Odpowiedz

    bardzo lubię tarty cytrynowe:) zapisze przepis:d

  2. Agnieszka
    18 lipca
    Odpowiedz

    A kiedy dodajemy śmietanę?? I czy ta śmietana powinna być gęsta, czy rzadka??

    • Brenia
      20 lipca
      Odpowiedz

      śmietanka jest do ubicia jako dodatek do gotowej tarty:)Ja zazwyczaj kupuję w kartonie – jest rzadka ale łatwo się ubija:) Ubijam ją wcześniej samą a następnie jak trochę się ubije dodaję cukier puder i zagęszczacz:)Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.