Pogoda nieco nam się popsuła, ale w końcu takie są uroki wiosny. I tak nie ma co narzekać, bo wyjątkowo łagodnie nas traktuje. Dlatego na poprawę dnia, dzisiaj mam dla Was pyszną tartę.
Jest to przepis dla miłośników orzeźwiających smaków. Mocno cytrynowa tarta, najlepiej podana z kleksem bitej śmietany, który rewelacyjnie przełamuje jej kwaskowaty smak. Jeśli przepadacie za cytrynami na pewno Wam przypadnie do gustu.
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
2 żółtka,
125 g masła
2-3 łyżki mleka
Farsz cytrynowy:
3 cytryny,
50 g masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki wody,
4 jajka,
200 g cukru pudru
200 ml śmietanki kremowej 30%,
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski dajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na talerz i dajemy do lodówki.
Przygotowujemy farsz cytrynowy. Cytryny myjemy namydloną szczoteczką w ciepłej wodzie a następnie sparzamy we wrzątku i suszymy. Z każdej cytryny ścieramy skórkę na tarku i odkładamy do miseczki. Następnie z cytryn wyciskamy sok do miseczki.
W garnku, na wolnym ogniu roztapiamy masło. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie. Piekarnik włączmy i nagrzewamy do 200 stopni.
W większej misce wybijamy jajka, dodajemy cukier i dynamicznie ubijamy trzepaczką , aż masa będzie biała i puszysta. Następnie dodajemy wodę z mąką, roztopione masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wszystko mieszamy .
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Na ciasto wylewamy masę cytrynową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut . Upieczoną tartę studzimy. Podajemy np. z bitą śmietaną.
bardzo lubię tarty cytrynowe:) zapisze przepis:d
Wygląda zachęcająco:)
Bo była na prawdę pycha 😉 Dzięki!
A kiedy dodajemy śmietanę?? I czy ta śmietana powinna być gęsta, czy rzadka??
śmietanka jest do ubicia jako dodatek do gotowej tarty:)Ja zazwyczaj kupuję w kartonie – jest rzadka ale łatwo się ubija:) Ubijam ją wcześniej samą a następnie jak trochę się ubije dodaję cukier puder i zagęszczacz:)Pozdrawiam:)