Nie wiem, czy już się Wam chwaliłam, że dostałam od mojego brata cudną książkę pt. „Chleb techniki wypieku, przepisy, wskazówki”. Jak tylko mam chwilkę wolnego czasu ( najczęściej w weekend) sięgam do książki po wskazówki i przepisy na pieczywo i inne ciekawe potrawy z mąki. Jednym z pierwszych przepisów, które wykorzystałam była bagietka w wersji podstawowej – wyszła pyszna (chrupiąca skórka, puszysta ).
Dzisiaj jedna z propozycji z tej książki, która zrobiłam; to włoskie paluszki grissini, które będą idealną przegryzką na karnawałową i nie tylko imprezę. Są łatwe do przygotowania a smakują wybornie.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1/3 szklanki mleka,
5 łyżek oliwy z oliwek,
3 łyżki masła,
1 ½ łyżeczki soli,
5 dag drożdży,
Czosnek suszony,
Tarty ser parmezan
Wykonanie
Do większej miski dajemy mąkę sól, oliwę z oliwek, masło, mleko. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto ( około 5-7 minut). Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę aby wyrosło. Na stolnicę wysiewamy trochę mąki , dajemy ciasto i formujemy paluszki- bierzemy kawałek ciasta i rolujemy paluszki. Na płaski duży talerz dajemy starty ser parmezan i suszony czosnek a następnie rolujemy w tej mieszance paluszki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 195 stopni. Na blachę wykładamy papier pergamin, dajemy paluszki i pieczemy 20 minut aż będą złoto-rumiane. Możemy podać takie paluszki z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Właśnie na dziś mam w planie takie paluszki, muszą być pyszne. Rozumiem że drożdży powinno być 50g 🙂
Tak, drożdży ma być 50g. Pozdrawiam 🙂