Ostatnio jak byłam w Lidlu, znalazłam w bardzo dobrej cenie owoce granatu i pomyślałam od razu o jakiejś fajnej i rześkiej sałatce z pestkami granatu. W zimie nie mamy zbyt dużego wyboru świeżych warzyw i owoców ale nie można rezygnować z lekkich sałatek; trzeba wykorzystywać dostępne na rynku np. granaty, mango, grapefruity.
Ta z pestkami granatu wyszła przepyszna- lekka, rześka i pysznie chrupiąca z sałatą lodową. Oscypek grillowany dodał jej wyjątkowego, zimowego smaku ale sama w sobie była naprawdę lekka. Sos z nutą miodową, sokiem z granatu ( powstaje podczas wyjmowania pestek) a jednocześnie ząbek czosnku i świeżo zmielony pieprz okazały się być wyśmienitym połączeniem do takiej sałatki. Polecam na różne karnawałowe imprezy, goście będą miło zaskoczeni jej smakiem.
Składniki
½ główki dużej sałaty lodowej lub jedna mała,
Oscypek – średniej wielkości,
2-3 gałązki szczypioru wraz z białą cebulką,
Pestki z granatu,
2-3 pomidory
Sos
Sok z ½ cytryny,
Sok z granatu,
3 łyżki oliwy,
Ząbek czosnku,
Łyżka miodu,
Sól, pieprz
Wykonanie
Sałatę myjemy, suszymy i układamy kawałkami na półmisku. Pomidory myjemy, kroimy w małe ćwiartki i układamy na sałacie. Na patelni grillujemy plastry oscypka i układamy na sałatce. Dodajemy pestki granatu i pokrojony drobno szczypior.
Sos . Do miseczki dajemy wyciśnięty czosnek, sól, miód i lekko ucieramy. Następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz, oliwę, sok z cytryny, sok z granatu i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę ( sos możemy przygotować wcześniej).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz