Dzisiaj kolejna propozycja na lekkie ale słodkie placuszki z dodatkiem dyni. Zrobiłam je na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Wyszły pyszne; dzieci wzięły je jako słodką przegryzkę na uczelnię, ja zapakowałam do pracy i wszyscy orzekli, że mogą takie przegryzki dostawać codziennie
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
½ szklanki pure z dyni
2 jaja
Łyżeczka płaska proszku do pieczenia
100 g suszonej żurawiny,
5 łyżek miodu naturalnego,
Garść orzechów – ja dałam włoskich
Wykonanie:
Przygotowujemy puree: Dynię obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowaną dynię odcedzamy i rozdrabniamy w blenderze na pure i zostawiamy do wystudzenia.
Do miski dajemy mąką, jajka, proszek do pieczenia, purre z dyni, miód i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy. żurawinę, posiekane orzechy i mieszamy. Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka lub jeśli za płynna trochę mąki. Łyżką układamy porcje w niedużej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 -20 minut aż zrobią się złote.
Rewelacja! Idzie do wypróbowania! 🙂
Mniami, wyglądają smakowicie 🙂
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂