Takie smażone w cieście kalafiory są pyszną przekąską lub dodatkiem do dań głównych : mięsa lub ryby. Ciasto z wodą gazowaną jest delikatne i puszyste a przyprawy dodają mu pikantnego i wyjątkowego smaku. Ja podałam do tego sos na bazie ketchupu, majonezu i jogurtu naturalnego – gęstego.
Składniki
1 mały lub ½ dużego kalafiora,
1 jajko,
5 łyżek wody gazowanej,
6 łyżek mąki
Sól, pieprz,
Papryczka chilli,
½ łyżeczki przyprawy curry
Olej rzepakowy do smażenia
Sos :
1 łyżka majonezu,
1 łyżka ketchupu,
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
1 ząbek czosnku,
Sól, pieprz
Wykonanie
Kalafiora myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo( 4 minuty). Ugotowany odcedzamy i studzimy . W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto czyli przesianą mąkę, jajko, wodę i przyprawy ( papryczkę kroimy na małe kawałeczki). Wystudzony kalafior dzielimy na małe koszyczki. W głębszym naczyniu podgrzewamy olej do wysokiej temperatury, koszyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy aby tłuszcz wsiąkł. Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym.
Wygląda super. :)) Jeszcze nigdy nie spotkałam się z taką formą podawania kalafiora.
zachęcam do zrobienia bo były pyszne 🙂
Pyszna przekąska 🙂