Słodkie placuszki to ulubione śniadanie moich dorosłych dzieci. Są proste i łatwe do przygotowania więc śniadanie można szybko podać. Ostatnio wymyśliłyśmy z córką wersję z czekoladą, gęstym jogurtem naturalnym i malinami. Wyszło niebiańsko pyszne śniadanie – wszyscy byli zachwyceni. Moja koleżanka z pracy upiekła kiedyś takie placuszki wnukowi i teraz musi je piec dla wnuka, przy każdych odwiedzinach. Dzieci są wielkimi miłośnikami takich słodkich smaczków.
Składniki
1 szklanka jogurtu naturalnego,
¾ szklanki mąki,
3 łyżeczki cukru,
2 jajka
Mały cukier waniliowy,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Wiórki gorzkiej czekolady – ½ tabliczki,
Maliny,
Gęsty jogurt naturalny
Olej do smażenia
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia i wszystkie składniki energicznie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą jak na naleśniki. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby placuszki mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość może być dowolna, ja na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami.
Breniu, są śliczne i z chęcią bym je zjadła na śniadanie 🙂