Pierogi z jagodami – zna je chyba każdy, lubi zapewne też (jest ktoś, kto nie lubi?). Smak lata, smak dzieciństwa, lekkie, pyszne, idealne. Co roczny punkt wakacyjny i sezonowy. No, bo jak tu nie korzystać z takich uroków jakie daje nam lato? Dlatego też są, częstujcie się 🙂
Składniki na ciasto;
1/2 kg mąki,
1/2 szklanki ciepłej wody z mlekiem,
1 żółtko,
Farsz:
20 dag jagód,
Cukier do jagód i posypania,
Śmietana do polania
Wykonanie:
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę/mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.
W międzyczasie myjemy jagody i suszymy na sitku. Wysuszone jagody przekładamy do miski i posypujemy 1 łyżką cukru.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy jagody i lepimy pierogi.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Pierogi wykładamy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem. Pyszności sezonowe.
pierogi numer 1 ! 🙂
smak lata:)
O mamusiu! Wpraszam się albo proszę o wysyłkę! 🙂
Pychotka, nasze babcie takie zawsze robiły i uwielbiają je dzieci 🙂
muszę się przyznać, że choć widziałam je niejednokrotnie nie dane było mi ich spróbować – kolejna kulinarna rzecz do nadrobienia 🙂