Tarta z kremem budyniowym i sezonowymi owocami + FILMIK!

Podzieliłam się już z wami przepisem na tartę z kremem śmietanowym i widzę, że polubiliście go. Dziś proponuje równie lekki i smaczny krem z dodatkiem budyniu. Taki krem budyniowy stosuję również w babeczkach i innych deserach z owocami.

Dodatkowo zapraszam do obejrzenia filmiku – przygotowania takiej tarty krok po kroku. Planowałam taki film już od jakiegoś czasu, nie sądziłam jednak, że to wymaga tyle czasu.  Ale w końcu jest, udało się 🙂 Możecie spodziewać się od czasu do czasu takich filmów z przepisami.

Przepis na ciasto: 

1 żółtko,

2 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka

pół szklanki cukru

Krem:

3  szklanki mleka,

5 łyżek cukru,

1 cukier waniliowy,

3 jajka,

1 budyń waniliowy,

2 łyżki mąki pszennej,

1 mały serek mascarpone

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 2 lub 4 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć na formę do tarty. Piec około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wyjęcie z piekarnika wystudzić.

2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W drugim naczyniu mieszamy (miksujemy) jajka, z cukrem i cukrem waniliowym. Do  szklanki mleka wsypujemy budyń, mąkę,  mieszamy i łączymy z ubitymi jajkami. Następnie wlewamy do mleka i gotujemy. Należy pamiętać, aby po połączeniu tych dwóch składników intensywnie mieszać krem, aby nie zrobiły się „grudki”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około  2-3 min cały czas mieszając. Ugotowany krem studzimy. Krem budyniowy ucieramy i dodajemy ser mascarpone, cały czas mieszając. Gotowy krem wykładamy na tartę a na wierzchu układamy owoce.

Polecam bo to moja ulubiona tarta.

 Obejrzyjcie też filmik 🙂

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. Ola in the kitchen
    27 sierpnia
    Odpowiedz

    Tarta wygląda smakowicie!

  2. kuchnia_breni
    29 sierpnia
    Odpowiedz

    No tak, pies to mój nieodłączny towarzysz w kuchni 😉

  3. Gość
    10 września
    Odpowiedz

    Jaką średnicę ma forma, w której piekłaś tartę?

  4. kuchnia_breni
    11 września
    Odpowiedz

    27cm 🙂

  5. Ewela
    1 lipca
    Odpowiedz

    Hm…..
    Obrazek ciasta – jak obrazek, ladny ale daleki od rzeczywistosci!!!!!

    Dziwne ze przepis taki Sam a krem i ciasta nie udane!!??????
    Nie znosze NIe PRAWDZIBwYCH przepisow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Cholerne dziadostwo!!!!!

  6. Ala
    5 kwietnia
    Odpowiedz

    Robiłam ciasto wg Twojego przepisu już 3 razy. Za każdym razem wychodzi idealnie. Pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Nie wiem co Ewela robiła nie tak, ale składniki są idealnie dobrane.
    Pyszne, proste i szybkie!!!!

  7. Brenia
    5 kwietnia
    Odpowiedz

    Dziękuję i Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.