Podzieliłam się już z wami przepisem na tartę z kremem śmietanowym i widzę, że polubiliście go. Dziś proponuje równie lekki i smaczny krem z dodatkiem budyniu. Taki krem budyniowy stosuję również w babeczkach i innych deserach z owocami.
Dodatkowo zapraszam do obejrzenia filmiku – przygotowania takiej tarty krok po kroku. Planowałam taki film już od jakiegoś czasu, nie sądziłam jednak, że to wymaga tyle czasu. Ale w końcu jest, udało się 🙂 Możecie spodziewać się od czasu do czasu takich filmów z przepisami.
Przepis na ciasto:
1 żółtko,
2 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka
pół szklanki cukru
Krem:
3 szklanki mleka,
5 łyżek cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jajka,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
1 mały serek mascarpone
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 2 lub 4 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć na formę do tarty. Piec około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wyjęcie z piekarnika wystudzić.
2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W drugim naczyniu mieszamy (miksujemy) jajka, z cukrem i cukrem waniliowym. Do szklanki mleka wsypujemy budyń, mąkę, mieszamy i łączymy z ubitymi jajkami. Następnie wlewamy do mleka i gotujemy. Należy pamiętać, aby po połączeniu tych dwóch składników intensywnie mieszać krem, aby nie zrobiły się „grudki”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 min cały czas mieszając. Ugotowany krem studzimy. Krem budyniowy ucieramy i dodajemy ser mascarpone, cały czas mieszając. Gotowy krem wykładamy na tartę a na wierzchu układamy owoce.
Polecam bo to moja ulubiona tarta.
Obejrzyjcie też filmik 🙂
Tarta wygląda smakowicie!
Wygląda bosko 🙂
Tarta piękna, ale piękniejszy pies:).
No tak, pies to mój nieodłączny towarzysz w kuchni 😉
Jaką średnicę ma forma, w której piekłaś tartę?
27cm 🙂
Hm…..
Obrazek ciasta – jak obrazek, ladny ale daleki od rzeczywistosci!!!!!
Dziwne ze przepis taki Sam a krem i ciasta nie udane!!??????
Nie znosze NIe PRAWDZIBwYCH przepisow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cholerne dziadostwo!!!!!
Robiłam ciasto wg Twojego przepisu już 3 razy. Za każdym razem wychodzi idealnie. Pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Nie wiem co Ewela robiła nie tak, ale składniki są idealnie dobrane.
Pyszne, proste i szybkie!!!!
Dziękuję i Pozdrawiam 🙂