To bardzo tradycyjne wykorzystanie najpopularniejszej ryby – makreli wędzonej. My lubimy taką pastę- danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
25 dag twarogu,
1 średnia makrela wędzona oczyszczona z ości i skóry,
2 średnie korniszony pokrojone w drobną kostkę
średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
Sól, pieprz, sok z cytryny,
Łyżeczka musztardy,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
Wykonanie:
Twaróg i makrelę ugniatamy, rozdrabniamy i mieszamy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy musztardę, majonez i jogurt lub śmietanę. Dalej mieszamy wszystkie składniki w półmisku. Dodajemy pokrojone ogórki i cebulę , łączymy składniki, doprawiamy do smaku. Wszystko urabiamy w jednolitą masę.
Jeśli chcemy zmienić konsystencję możemy dodać majonezu albo jogurtu. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę kaparów. Spożywać z ulubionym chlebkiem.
UWIELBIAM MAKRELE I NAPEWNO ZROBIE TA SAŁATKĘ:)
bardzo lubię!
Wiesz że w takiej wersji jeszcze nie jadłam. A mam w domu wszystkie składniki, chodzi za mną pasta, jutro będzie rano świeżutki chlebek. I muszę zrobić 🙂
pieknie wygląda zapraszam po odbiór wyróżnienia 😉 dosismakolyki.blogspot.com/
Dziękuję, polecam bo to pyszna prosta przekąska 🙂