Dzisiaj mam dla was propozycję na kotlety, ale nie z mięsa lecz z ryżu i warzyw. Jest to wersja dla osób nie jedzących mięsa ale zdecydowanie lżejsza i bogatsza w warzywa. Moja córka jest miłośniczką tych kotletów i zawsze zjada podwójną porcję. Lubimy takie kotlety jako zmiennik dla kotletów z mięsa, z sałatką z kapusty pekińskiej , papryki surowej , papryki marynowanej i sosy winegret . Nawet mięsożercom powinno posmakować 🙂
Składniki:
1 opakowanie ryżu w woreczku,
1/2 cukinii średniej wielkości,
kawałek dyni – około 20 dag,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 średnia marchewka,
10 dag sera mozzarella – twardego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
garść natki pietruszki,
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Wykonanie
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek rozdrobniony i smażymy na małym ogniu. Cukinię, marchew, dynię ścieramy na grubych tarkach i dodajemy do cebuli i czosnku – dusimy na patelni około 5 minut.
Tak przygotowany farsz warzywny przekładamy do miski z ugotowanym ryżem i mieszamy. Ser ścieramy na grubych tarkach, natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu warzywno-ryżowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, bułkę tarta, sól, pieprz i znowu wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy okrągłe kotlety ryżowo-warzywne, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej stron po 2 minuty.
Usmażone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej , papryki marynowanej i papryki świeżej z sosem winegret. Coś wyjątkowego i lekkiego.
?
smacznie i zdrowo:)
ale kolorowe! 🙂
Poczęstowała mnie takimi kotletami raz koleżanka są na prawdę pyszne 🙂