„Bezunie”, tak czule o różnych wypiekach bezowych mówi mój syn.
Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie bezy jest tak trudne, że długo nie miałam odwagi jej piec. Podobnie zresztą było z ciastem drożdżowym. W końcu jakiś czasu temu podjęłam się próby pieczenia zarówno ciasta drożdżowego jak i bezy. Mogę dać wszystkim początkującym jedną radę nie zniechęcajcie jak wam nie wyjdzie za pierwszym razem a nawet za drugim. Trening czyni mistrza – coś w tym jest. Moje pierwsze wypieki były trochę nieudane ale następne były coraz lepsze.
Dzisiaj propozycja bezuń nie za dużych i nie za małych, takich w sam raz do kawy. Do tego bita śmietana i konfitura z czarnej porzeczki . Pyszności.
?
Składniki: (na około 20 sztuk)
7 białek,
30 dag cukru,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
1 opakowanie śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy,
2 opakowania śmietanfixu
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie bezy dobrze jest przygotować wcześniej.
Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna. Bezy wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: konfiturę z czarnej porzeczki, bitą śmietanę , ponownie konfiturę. Przed podaniem umieszczamy 'bezunie’ na godzinę w lodówce.
Takie bezunie z kremem do kawy to coś pysznego
Ale ciacha!!! Poproszę ze dwie do kawy
Konfitura z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodkość bezy – świetne połączenie 🙂