Już wielokrotnie pisałam o naszym zamiłowaniu do dań z makaronem. Nieustannie szukam różnych pomysłów na makaronowe szaleństwa, bo ciągle nie mamy ich dość. Dzisiejsza propozycja to również makaron, tym razem duże muszle z farszem mięsno-pomidorowym. Pyszności.
Składniki:
25 sztuk makaronu Conchiglioni (duże makaronowe muszle),
50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 opakowanie sosu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag żółtego mozarella
oregano, tymianek, szczypta chilli, oliwa z oliwek
sól, pieprz
opakowanie gotowego sosu pomidorowego
Wykonanie:
Muszle gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.
Przygotowujemy farsz mięsno-pomidorowy: posiekaną drobno cebulę dusimy razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy mięso, zioła , sól, pieprz, sos pomidorowy i mieszamy dokładnie aby mięso się rozdrobniło i dusimy około 15 minut.
Przygotowanym farszem nadziewany każdą z muszli. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim ponadziewane muszle, Następnie posypujemy startym serem mozarella. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Podajemy ciepłe.
Swietne muszelki 😉 jesli lubisz makaronowe zapiekanki to za niedlugo wrzuce przepis na zapiekanke z krewetkami 🙂 pierwszy raz robilam, ale wyszla przepyszna 🙂
pyszny pomysł:)
słyszałam dziś od Pani znajomej, że Pani też (jak ja) jest prawnikiem 🙂
pozdrawiam serdecznie, będę podglądać
n_ina miło mi, zapraszam częściej 🙂
fiolka z chęcią wypróbuję, bo krewetki bardzo lubię 🙂
dużo pracy, ale chyba się opłacało, bo efekt końcowy super
a ile tego gotowego opakowania sosu pomidorowego???
ja zazwyczaj daję opakowanie ok 500g