Piersi kaczki są doskonałym mięsem i smakują wybornie z żurawiną czy jabłkami. Tym razem zrobiłam je jeszcze z kiszoną kapustą.
Ważne jest zamarynowanie mięsa wcześniej w czosnku z solą.
Pieczona pierś w kapuście kiszonej z dodatkiem rozmarynu i żurawiny i trochę później jabłka jest aromatyczna, soczysta a kapusta wyjątkowo dobra. Wszystkie składniki w trakcie pieczenia łączą się i całość jest przepyszna. Na świąteczny czy niedzielny obiad wybornie smakuje, np. z pieczonymi w rozmarynie ziemniaczkami. Smacznego !
Składniki na 2-3 osoby:
2 piersi kaczki,
1 kg kapusty kwaszonej,
1 duże jabłko,
Garść świeżej żurawiny,
2 ząbki czosnku,
Parę gałązek świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
Sól, pieprz
Wykonanie
Piersi kaczki myjemy i suszymy. Czosnek wyciskamy, mieszamy z łyżeczką soli i dokładnie nacieramy nimi mięso.
Mięso wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piersi kaczki nacinamy od strony skóry i podsmażamy na oleju. Do naczynia gdzie będziemy piec dajemy kapustę kiszoną, wymytą żurawinę, sól, pieprz i mieszamy. Dodajemy podsmażone piersi kaczki, przykrywamy i pieczemy 1 godz.
Jabłko myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka z mięsem, przykrywamy i pieczemy jeszcze 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy na funkcji grill 10 minut.
Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta,. Danie sprawia wrażenie dość wyszukanego, mimo, że tak naprawdę nie ma przy nim dużo roboty.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ulubione pieczone ziemniaczki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz