Jeśli szukacie pomysłu na słodki deser na Walentynki, to przychodzę Wam z pomocą. Tarta z pysznym kremem pistacjowym, na maślanym spodzie i maliny. Czyż nie brzmi to fantastycznie ? A jak smakuje to już zróbcie i się przekonacie.
Składniki na formę 36/10 cm :
150 g mąki pszennej,
3 żółtka ,
3 łyżki cukru pudru,
100 g masła,
Szczypta soli
Krem pistacjowy:
200 g mascarpone
100 g kremu pistacjowego lub pasty pistacjowej (gotowej lub można zrobić samemu),
Konfitura malinowa,
Maliny świeże, mrożone lub liofilizowane
Wykonanie
Ciasto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Formę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i wykładamy do formy i dajemy na 5 minut do zamrażarki. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż będzie rumiane.
Przygotowujemy krem.
Mascarpone i pastę pistacjową, chwilę ubijamy, aż krem będzie sztywny. Pamiętajmy aby mascarpone i krem pistacjowy były w tej samej temperaturze bo mogą się zwarzyć.
Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę z malin, na to wykładamy krem i dajemy do lodówki na pół godziny. Dekorujemy malinami.
Jeżeli nie macie gotowej pasty pistacjowej możecie przygotować ją samodzielnie: w blenderze umieszczamy pistacje, odrobinę oliwy i 2 łyżki serka mascarpone i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz