Czy lubicie smak trufli ? Ja jeszcze nie dawno nie byłam jego wielbicielką ale od tego roku mój smak wyrobił się i stałam się ich wielbicielką. Podczas pobytu w Toskanii, smak truflowy stał się moim ulubionym. Jadłam je z makaronem, na pizzy i zachwyciłam się smakiem.
Pasta truflowa dostępna jest już w Polsce, we włoskich delikatesach i nie tylko więc jeśli lubicie ich smak, mam propozycję na danie na świąteczny stół. Łosoś z sosem truflowym. Zamarynowany w sosie sojowym z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny, zapieczony delikatnie i polany sosem przygotowanym z pasty truflowej, śmietanki i mąki. Jest przepyszny, robi się go szybko i wybornie smakuje z pure ziemniaczanym.
Składniki
Filet z łososia – około 500 g,
Świeży koperek,Sól, pieprz cytrynowy,
Marynata do łososia:
Łyżka sosu sojowego,
Łyżeczka miodu,
oliwa,
łyżka soku z cytryny
Sos truflowy:
1/2 szklanki śmietanki 30 %,
2 łyżki pasty truflowej ze słoiczka,
Łyżeczka mąki pszennej,
Sól, pieprz
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy z ości. Kroimy w średnie kawałki i doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki na marynatę mieszamy.
Łososia dajemy do naczynia gdzie będziemy piec i smarujemy marynatą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 topni około 25- 30 minut.
Przygotowujemy sos truflowy.
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pastę truflową, mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i zagotowujemy.
Podajemy łososia z sosem truflowym i z pure ziemniaczanym, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy jeszcze koperkiem.
Prawdziwy rarytas!
Dziękuję !