Sernik z marakują

Przed nami Wielkanoc, a wraz z nią przygotowania świątecznych potraw, żurku, jajek w wielu wydaniach, ale także słodkości, babki, ciasta i serniki. U mnie sernik na święta to pozycja obowiązkowa, a co więcej co roku jest on w jakimś nowym wydaniu. Zachęcam do przejrzenia przepisów na blogu, bo wybór jest ogromny i każdy znajdzie coś w swoich smakach. Tym razem proponuję przygotować orzeźwiający sernik z marakują.

Masa serowa:

500g serka mascarpone,

250 g sera ricotty,

200 ml śmietanki 36 %

4 jajka,

3/4  szklanki cukru drobnego,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę ziaren wanilii,

3 łyżki mąki pszennej,

Bita śmietana:

200 ml śmietanki 36 %

Płaska łyżka cukru pudru,

małe opakowanie śmietanfix,

2- 3 marakuje

Wykonanie

Masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski dajemy wszystkie składniki i  ubijamy do połączenia  składników. Nie ubijamy długo żeby nie napowietrzać masy, robimy to do dokładnego połączenia składników.

Formę na tort wykładamy od spodu papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.

Tak przygotowaną  masę serową wlewamy do formy,  wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 160 stopni i pieczemy przez około 1 godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy tak sernik około 1/2 godziny. Następnie otwieramy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze ½ godz.

Po tym czasie, wyjmujemy sernik z piekarnika  i studzimy. Najlepiej przestudzony sernik dać na  noc do lodówki.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanfix i dajemy na sernik. Na koniec dajemy marakuję. Mniam.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Joanna
    10 maja
    Odpowiedz

    Dzien dobry
    Czy do sernika nie dodaje. się masła,budyniu czy proszku do piieczenia? Nie piekłam do tej pory na samej riccotcie i mascarpone,ale wygląda zachęcająco.
    Pozdrawiam i dziękuję za wiele innych inspiracji oraz za chleb który piekę juz kilka lat dzięki Pani przepisom.
    Joanna

  2. Brenia
    11 maja
    Odpowiedz

    Dzień dobry, do tego sernika nie dodaje się ani masła ( mascarpone jest tłuste), ani budyniu a proszku do pieczenia nie daje w ogóle do serników. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i to wystarczy. I cieszę się, że piecze Pani chleb z moich przepisów 🙂 POzdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.