Przed nami Wielkanoc, a wraz z nią przygotowania świątecznych potraw, żurku, jajek w wielu wydaniach, ale także słodkości, babki, ciasta i serniki. U mnie sernik na święta to pozycja obowiązkowa, a co więcej co roku jest on w jakimś nowym wydaniu. Zachęcam do przejrzenia przepisów na blogu, bo wybór jest ogromny i każdy znajdzie coś w swoich smakach. Tym razem proponuję przygotować orzeźwiający sernik z marakują.
Masa serowa:
500g serka mascarpone,
250 g sera ricotty,
200 ml śmietanki 36 %
4 jajka,
3/4 szklanki cukru drobnego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę ziaren wanilii,
3 łyżki mąki pszennej,
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 36 %
Płaska łyżka cukru pudru,
małe opakowanie śmietanfix,
2- 3 marakuje
Wykonanie
Masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski dajemy wszystkie składniki i ubijamy do połączenia składników. Nie ubijamy długo żeby nie napowietrzać masy, robimy to do dokładnego połączenia składników.
Formę na tort wykładamy od spodu papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
Tak przygotowaną masę serową wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 1 godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy tak sernik około 1/2 godziny. Następnie otwieramy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze ½ godz.
Po tym czasie, wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. Najlepiej przestudzony sernik dać na noc do lodówki.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanfix i dajemy na sernik. Na koniec dajemy marakuję. Mniam.
Dzien dobry
Czy do sernika nie dodaje. się masła,budyniu czy proszku do piieczenia? Nie piekłam do tej pory na samej riccotcie i mascarpone,ale wygląda zachęcająco.
Pozdrawiam i dziękuję za wiele innych inspiracji oraz za chleb który piekę juz kilka lat dzięki Pani przepisom.
Joanna
Dzień dobry, do tego sernika nie dodaje się ani masła ( mascarpone jest tłuste), ani budyniu a proszku do pieczenia nie daje w ogóle do serników. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i to wystarczy. I cieszę się, że piecze Pani chleb z moich przepisów 🙂 POzdrawiam !