Zupa z dyni w listopadzie to obowiązkowe danie na stole. Nie dość, że rozgrzewa idealnie to dodatkowo ma piękny kolor, przypominający lato i słońce.
Dzisiaj mam dla Was zupę krem z dyni Hokkaido z sokiem pomarańczowym. Dodanie do zupy soku powoduje, że zupa staje się delikatnie kwaśna z nutą słodyczy.
Składniki:
Kawałek dyni – około 1 kg ( hokkaido)
2 średnie ziemniaki,
1 cebula,
ok. 1- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
Około 3 cm świeżego imbiru,
Kawałek chilli – to zależy od tego jak bardzo pikantną zupę lubimy,
Pieprz, sól
Sok z 1 pomarańczy,
Prażone pestki dyni
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Dynię myjemy i kroimy w średnie kawałki. Hokkaido nie trzeba obierać.
Wyciskamy sok z pomarańczy lub dajemy 3/4 szklanki dobrego soku z kartonu.
Do garnka, gdzie będziemy gotować zupę dajemy oliwie z oliwek , cebulę pokrojoną w plastry, czosnek w plastrach, ziemniaki, dynię, imbir pokrojony, papryczkę chilli i podsmażamy wszystko chwilę. Mieszamy dość często aby warzywa się nie przepaliły.
Następnie zalewamy podsmażone warzywa wywarem warzywnym (rosołem), do przykrywa warzyw i gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania dajemy sok z pomarańczy i zagotowujemy 2 minuty.
Wszystko dokładnie blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem.
Podajemy z prażonymi pestkami dynii.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz