Zupa z kurkami i cukinią

To mamy wrzesień. Miesiąc, który wprowadza nas w klimaty jesieni ale też potrafi zaskoczyć ciepłem i słońcem. Po zimnym i deszczowym sierpniu, jaki mamy w tym roku, taki wrzesień byłby dobrodziejstwem. Nie wiem czy też macie takie odczucie, że po upalnym czerwcu i lipcu, sierpień uderzył zimnem jak obuchem w głowę. Nawet nie było czasu przestawić się na chłód. 
Wrzesień to też miesiąc obfitujący w sezonowe warzywa i owoce. Jest ich całe mnóstwo i trzeba korzystać przed zimą. Zupy były i są u mnie ulubionym daniem i teraz można je robić w różnych, pysznych wersjach i warzywach. 
Dzisiaj zupa z kurkami i cukinią. Pyszna, lekka, kolorowa, z dużą ilością koperku. 

Składniki dla 4 osób:

Około 2 litrów  wody,

2  marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

1 średnia cukinia,

Kawałek selera,

150  g kurek,

2 łyżki masła – najlepiej klarowanego,

1 cebula,

1 małe opakowanie śmietanki 18%,

Koperek,

Szczypta kurkumy,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Warzywa myjemy, obieramy  ( marchew, pietruszkę, seler ) i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarku na dużych oczkach. W dużym garnku  zagotowujemy wodę, dodajemy warzywa, sól i gotujemy około 10 minut.

Kurki czyścimy i myjemy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę z kurkami pokrojonymi w plasterki – smażymy około 6 minut. Następnie dodajemy podsmażone  kurki, kurkumę i cukinię do zupy i gotujemy jeszcze około 15 minut.

Jak  warzywa się  ugotują   dodajemy śmietanę i  już nie gotujemy tylko mieszamy. Na koniec dodajemy  pokrojony koperek ( 2 – 3 łyżki)  i  doprawiamy solą, pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.