Młoda kapusta to wyjątkowy smak. Czekamy cały rok na nią bo tylko chwilę jest młoda, delikatna i ma ten wyjątkowy smak. U mnie kapusta jest jednym z ulubionych warzyw i to zarówno młoda, potem już normalna i oczywiście kiszona.
Dzisiaj mam dla Was rarytas z młodej kapusty czyli gołąbki. Nadzienie zrobiłam z komosy ryżowej ale równie dobrze może być ryż lub jakaś kasza. Do tego dałam warzywa, które były resztkami w lodówce i szkoda było aby się zmarnowały. Możecie tu dowolnie dodawać ulubione warzywa. Wcześniej je podsmażyłam na patelni. Zwinięte gotowałam tym razem na dużej patelni, w aromatycznym sosie pomidorowym.
Doskonałe. Nawet jeśli wymagają chwili czasu na przygotowanie to warto bo są przepyszne.
Składniki dla 3-4 osób
1 główka młodej kapusty,
Około 1 szklanki komosy ryżowej,
1 cebula,
2 łyżki masła,
4 łyżki oliwy,
1 marchew,
mała cukinia,
papryka,
2 gałązki selera naciowego,
kawałek papryczki chilli,
Pęczek koperku
Składniki na sos pomidorowy:
250 ml sosu pomidorowego w kartoniku,
sól, pieprz do smaku, chilli w proszku,
Łyżka suszonego tymianku,
Sos sojowy,
łyżka mąki ziemniaczanej,
Wykonanie
Z kapusty usuwamy rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna. Młoda kapusta jest miękka więc nie wymaga długiego gotowania, gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście. Wodę z gotowania zostawiamy.
Komosę ryżową płuczemy a następnie gotujemy w 1 1/2 szklanki wody na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często około 12 minut. Odstawiamy i przykrywamy.
Na patelni roztapiamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, chilli i seler, mieszamy i smażymy 5 minut Dodajemy ugotowaną komosę, pokrojony drobno koperek, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem.
Przystępujemy do przygotowywania gołąbków.
Na dno garnka gdzie będziemy gotować gołąbki układamy gorsze i malutkie liście ugotowanej kapusty. Porcje przygotowanej komosy z warzywami zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu. Zalewamy szklanką wody z gotowanej kapusty i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Nie mieszamy.
Przygotowujemy sos.
W misce mieszamy szklankę wody z gotowanej kapusty, dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, odrobinę chilli, łyżkę sosu sojowego, tymianek, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę pokrojonego koperku i dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy do gołąbków, potrząsamy delikatnie garnkiem z gołąbkami aby sos równomiernie się rozprowadził. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz