Amerykańskie pączki z dziurką, polewane różnymi kremami z posypką przyjęły się u nas. Można je kupić w wielu cukierniach ale można je też zrobić w domu.
Dzisiaj, jak piszą międzynarodowy dzień pistacji więc moje wpisują się idealnie w ten dzień bo są z polewą pistacjową a dokładnie z białą czekoladą i kremem pistacjowym. Były znakomite i u mnie rozeszły się w mig. Przed nami weekend więc może skusicie się i sprawicie rodzinie słodką niespodziankę.
Składniki: (wyszło ok. 10 sztuk)
3/4 szklanki mleka,
2 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru drobnego,
300 g mąki pszennej tortowej,
szczypta soli,
3 żółtka,
30g masła,
2 łyżki spirytusu,
Olej rzepakowy do smażenia,
polewa :
1 tabliczka białej czekolady,
4 łyżki kremu pistacjowego,
Pistacje
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie zagotowujemy), zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15min.
Żółtka ucieramy z resztą cukru na kremową masę.
Masło roztapiamy w garnuszku.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, zmiksowane jajka i wszystko mieszamy i wyrabiamy około 10-15 minut. Następnie dodajemy roztopione i ostygnięte masło i spirytus. Wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wyrobione ciasto odkładamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Okrągłym naczyniem wykrawamy koła a mniejszym wykrawamy w środku drugie kółka. Odstawiamy donuty w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1/2h.
W garnku lub innym głębokim naczyniu (ja używam do tego patelni wok) rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte donuty wrzucamy na rozgrzany (ogień nie może być zbyt mocny, żeby się nie spaliły) olej i smażymy z obydwu stron po ok. 1,5 minuty każdy. Usmażone donuty odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do ostudzenia.W naczyniu rozpuszczamy białą czekoladę z 3 łyżkami mleka lub śmietanki. Do rozpuszczonej czekolady dajemy krem pistacjowy i mieszamy do połączenia.
Każdy donut maczamy w polewie i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.
Cóż za cudowny przepis. Po prostu ślinka cieknie.
🙂 Dziekuję. Cudowny i pyszny !