Ciasteczka z suszoną żurawiną i orzechami. Kolorowe i smaczne.
Żurawina dodaje lekkiej kwaśności ciasteczkom a orzechy chrupkości. Ciasto jest podobne do tych z pistacjami ale dodałam dodatkowo wanilię więc są pyszne, świąteczne.
Składniki:
3/4 szklanki suszonej żurawiny,
Ziarenka z pół laski wanilii,
90 g cukru,
150 g masła miękkiego,
230 g mąki,
2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu,
3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich lub innych.
Wykonanie:
W misce ucieramy masło z cukrem, przez 5-7 minut aż będzie kremowe. Dodajemy mąkę, śmietanę, wanilię i dalej ucieramy wszystko chwilę.
Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy bardzo krótko do połączenia składników.
Z ciasta formujemy wałek ( grubość wałka w zależności jakiej wielkości chcemy ciasteczka), owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Chłodzimy przez godzinę ale najlepiej zostawić na całą noc do schłodzenia.
Po wyjęciu z lodówki ciasto smarujemy białkiem i obtaczamy w orzechach. Kroimy na kawałki około 1 cm.Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 10-15 minut (brzegi ciastek zarumienią się). Wyjmujemy i studzimy.
Idealnie chrupiace ciasteczka jako calkiem zdrowa przekaska to niezly pomysl. Oczywiscie nie sa one tak dietetyczne jak warzywko, ale z cala pewnoscia zdrowsze i moze nawet pyszniejsze niz niejedne naladowane cukrem slodkosci ze sklepu Taki czekoladowy, z ciasteczkami, zurawina i orzechami blok z pewnoscia poprawi nastroj w jesienne dni
Moja rodzina uwielbia słodkości, więc często testuje nowe przepisy by zadowolić moich najbliższych. Ciasteczka maślane z żurawiną wypróbowałam na święta. Wyszły bardzo smaczne. Co roku przygotowujemy paczki z łakociami dla naszej rodziny i w tym roku te ciasteczka były hitem. Nawet moja wymagająca teściowa prosiła o przepis 🙂 przepyszne ciasteczka, zdecydowanie polecam 🙂
🙂 Bardzo się cieszę ! Pozdrawiam 🙂