Pomysłów na zupę nigdy nie jest dość. Jak nastają jesienne chłody zupa jest najlepsza na rozgrzanie, sczególnie, że o tej porze roku mamy mnóstwo świeżych warzyw.
Dzisiaj mam dla was zupę z pora, cukinii z fetą. Jest aromatyczna, smaczna a feta fajnie podkreśla jej smak.
Składniki:
1 duży por,
2 ząbki czosnku,
1 średnia cukinia,
1 marchew,
2 ziemniaki,
1l gorącego bulionu warzywnego, lub mięsnego,
sól i pieprz
1 łyżka masła i oliwy z oliwek
ser feta,
natka pietruszki,
2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,
150 ml śmietany 18 %
Wykonanie:
Pora przekrawamy na pół, myjemy i kroimy w paski. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w plastry.
Por, czosnek, marchew, ziemniaki i cukinię podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle i oliwie. Podsmażamy wszystko chwile, mieszając i dodajemy następnie gorący bulion, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy smietanę i zagotowujemy.
Doprawiamy solą , pieprzem .
Podajemy z rozkruszonym serem feta i natka pietruszki.
Zupa krem z cukinii z feta to propozycja dla zabieganych i dbajacych o linie oraz wszystkich milosnikow cukinii, naturalnie! Zupe przyrzadzicie szybko z zaledwie kilku skladnikow. Ugotowana na bulionie warzywnym jest lekka, lecz dzieki dodanym ziemniakom oraz kawalkom fety takze calkiem pozywna. Zupa krem z cukinii dobrze smakuje rowniez z grzankami np. z pelnoziarnistego pieczywa.