Ten przepis to klasyka, która w moim domu występuje od dawna. Sekretem jest cudownie kruche ciasto, a podstawą by szarlotka się udała – dobre jabłka.
Składniki na dużą blachę 20x40cm:
60 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
pół szklanki cukru
1 margaryna lub 200 g masła
2 łyżki smalcu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół szklanki mleka,
2 kg jabłek
Cynamon
Jabłka przygotowuję wcześniej tzn. obieram , kroję na małe kawałki i podsmażam w garnku z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i z łyżką zwykłego cukru. Oczywiście jeśli jabłka są same w sobie bardzo słodkie to wtedy daję tylko sam cukier waniliowy. Podsmażone jabłka schładzam.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę (ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz