Dzisiaj mam dla Was coś w stylu syte i pyszne czyli tarta z grzybami leśnymi i wiejską kiełbasą. Na jesienne dni będzie doskonała zarówno na obiad jak też na spotkanie z przyjaciółmi. Grzyby już są zarówno w lesie jak też na straganie. Potrzebna będzie też dobra, wiejska kiełbasa i mamy pyszną, jesienną tartę.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
1 szklanka mąki orkiszowej typ 720,
1 jajko,
szczypta soli,
1/2 kostki masła,
trochę zimnej wody
Farsz:
200 g świeżych grzybów ( podgrzybki, prawdziwki) lub pieczarki,
Około 100 g sera feta,
250 g dobrej, wiejskiej kiełbasy,
Sól, pieprz,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
2 czerwone cebule,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
Natka pietruszki,
200 ml śmietany 18 %,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę zimnej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki, podobnie czosnek.
Na patelni roztapiamy masło, dajemy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy czosnek i grzyby – dusimy aż woda wyparuje i grzyby lekko się zrumienią. Na koniec dodajemy łyżkę pokrojonej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce mieszamy śmietanę, jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy grzyby, kiełbasę i zalewamy śmietaną. Na wierzch rozkruszamy ser feta.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 – 35 min. Najlepsza jest ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz