Sezon na szparagi uważam za otwarty. Czekam na nie z utęsknieniem cały rok i jak tylko się pojawią goszczą u mnie na stole prawie codziennie.
Lubię zielone szparagi i robię je w każdej możliwej wersji.
Dzisiaj mam dla Was paellę z krewetkami i właśnie z zielonymi szparagami. Jest aromatyczna, kolorowa, znakomita.
Składniki:
10 dużych krewetek,
Pęczek zielonych szparagów,
1 litr bulionu warzywnego,
1 mała cukinia,
3 ząbki czosnku,
2 pomidory,
Oliwa,
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
½ łyżeczki kurkumy,
Jeśli mamy to kilka nitek szafranu,
1/3 szklanki białego wina,
240 g ryżu jak do risotto,
Wykonanie
Przygotowujemy wcześniej bulion warzywny.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w małe plasterki.
Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki.
Krewetki czyścimy ze skorupek i płuczemy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pomidory, cukinię i 5 minut smażymy, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodajemy przyprawy ( papryki, kurkumę, szafran), wino i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy ryż, smażymy 3 minuty i wlewamy bulion, mieszamy.
Gotujemy bez przykrycia, na dość dużym ogniu około 15 minut. Nie mieszamy już.
Następnie, do gotującego się ryżu dajemy szparagi, krewetki, wciskamy wszystko do środka w ryż, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy jeszcze około 5 minut, na wolniejszym ogniu.
Odstawiamy paellę z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze 2 minuty.
Na koniec posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki wymieszaną z łyżką oliwy i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz