Kalafior w aromatycznym curry z serem halloumi w tym wydaniu to wyjątkowy smak i aromat. Przyprawy i zioła dodają mu niezwykłego smaku.
Curry lubię dodawać do różnych dań, szczególnie tych bez mięsa, z warzywami. Dodaje im smaku i lekkiej pikanterii.
Kalafior zapieczony w aromatycznym sosie pomidorowym i podany z grillowanym serem Halloumi smakuje rewelacyjnie.
Składniki dla 3 osób:
1/2 kalafiora
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
Puszka pokrojonych pomidorów,
Łyżka curry w proszku,
1/2 papryczki chilli,
Świeży imbir, 3 cm,
Kawałek sera Halloumi,
Świeże listki kolendry,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarku.
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, imbir, chilli, czosnek i około 4 minut podsmażamy, mieszając cały czas. Dodajemy kalafior, mieszamy i podsmażamy chwilę – 5 minut.
W naczyniu, w którym będziemy zapiekać dajemy pomidory lub passatę pomidorową, sól, pieprz, curry i mieszamy. Dodajemy kalafior ze wszystkim co mamy na patelni – mieszamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20-30 minut.
W tym czasie grillujemy ser Halloumi.
Gotowy kalafior podajmy ze ze świeżą kolendrą i serem halloumi.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz