Od jakiegoś czasu testowałam różne przepisy na ciasta czekoladowe, brownie, które byłoby idealne – nie za słodkie, nie za ciężkie i baaardzo czekoladowe. I oto jest, idealne ciasto czekoladowe, które najlepiej podać z ciepłymi truskawkami lub malinami.
Składniki:
200g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao)
125g masła
4 jajka
200g cukru
140 g mąki orkiszowej jasnej,
szczypta soli
Mrożone lub świeże truskawki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160oC.
Czekoladę podzieloną na kostki wraz z masłem roztapiamy na minimalnym ogniu. Studzimy.
W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do ubitych jajek przestudzoną czekoladę z masłem, delikatnie wszystko mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i ponownie delikatnie wszystko mieszamy do połączenia składników.
Formę o wielkości 21/25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wykładamy do przygotowanej formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Podajemy z ciepłymi truskawkami
Wygląda wspaniale fajny przepis 😉
🙂 I pyszne ciasto !