Szybka do zrobienia potrawa z samych dobrych składników czyli kaszy gryczanej, szpinaku i boczniaków. Jeśli lubicie proste i szybkie do zrobienia dania to ten przepis z pewnością się spodoba.
Kasza gryczana, jak wiadomo jest dobra i zdrowa, szpinak też a boczniaki w tej wersji są znakomite. Sos sojowy w smażeniu dodaje im wyjątkowego smaku, trochę słonego ale pysznego.
Boczniaki w tej wersji są tak dobre, że można je jeść same, jednak dodane do takiej kaszy są znakomite.
Kaszę robię jak risotto czyli wcześniej smażę z cebulą i czosnkiem a następnie gotuję, etapami w bulionie lub po prostu w wodzie.
Pyszne, proste danie z prostych składników.
Składniki dla 4 osób
Około 1 ½ szklanki kaszy gryczanej jasnej,
250 g boczniaków,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 duże garście świeżego szpinaku,
3 -4 łyżki sosu sojowego,
Łyżka sosu ostrygowego – jeśli mamy,
Papryczka chilli,
Bulion warzywny,
2 łyżki masła,
Ser parmezan,
oliwa
Wykonanie
Boczniaki myjemy i suszymy. Kroimy na małe kawałki. Szpinak myjemy i suszymy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, drobno posiekany czosnek i dusimy 2 minuty. Wsypujemy kaszę i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 8 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone boczniaki, sos sojowy, sos ostrygowy i dusimy na średnim ogniu około 8 minut . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kaszę wykładamy do misek, dodajemy boczniaki, paski chilli i ścieramy ser parmezan.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz