Sernik limonkowy na zimno z borówkami i jagodami




W lecie najlepiej smakują ciasta na zimno z owocami. Sernik jest dobry w każdej postaci, pieczony czy na zimno smakuje wybornie do kawy. 

Dzisiaj sernik na zimno o smaku limonki z borówkami i jagodami. Smak limonki dodaje orzeźwienia ciastu a owoce lekkiego smaku i pięknego koloru.


Składniki na blachę o wymiarach 25/20

Spód:

1 ½ szklanki otrębów orkiszowych,

150 g masła,

100 g czekolady gorzkiej,

1 łyżka cukru pudru

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President

3/4 szklanki cukru pudru

skórka z 1 limonki,

sok z 1/2 limonki,

4 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanki mleka

borówka amerykańska, jagody, 
Płatki migdałowe

Wykonanie:

Do miski ścieramy na grubym tarku masło, dodajemy otręby i startą czekoladę. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania ciasta. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą. Dajemy do lodówki na pół godziny.

Mleko podgrzewamy, następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Limonkę  sparzamy. 

Do większej miski przekładamy twaróg, cukier puder, otartą skórkę z limonki oraz sok z jej połowy. Miksujemy składniki na gładką masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy po łyżce masy twarogowej (3-4 łyżki), mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żelatynę do reszty masy i miksujemy lub mieszamy dokładnie by nie było grudek.

  Borówki i jagody myjemy.

Gotową masę przekładamy do tortownicy.  Dajemy owoce i płatki migdałowe. 

Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Tajemnice doskonałego sernika
Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 14 sierpnia
    Odpowiedz

    Sernik wygląda wyśmienicie. Dzisiaj spróbuję go zrobić. Oby wyszedł tak, jak na Twoich zdjęciach. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.