Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe w kształcie bułeczek, posypane cynamonem i orzechami włoskimi. Pyszny drożdżowy deser do kawy czy herbaty.
Ciasto drożdżowe wymaga trochę pracy i cierpliwości ale za to nagroda jest niezwykła. Ważne przy robieniu ciasta drożdżowego to wyjęcie wcześniej z lodówki jajek i drożdży. Potem ważną sprawą jest wyrabianie ciasta, dość długo i na koniec trzeba ciastu pozwolić rosnąć ( też dość długo) aby potem było puszyste.
Dzisiaj są odrywane bułeczki, bardzo aromatyczne bo posypane cynamonem.
Składniki
3 szklanki mąki,
40 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka,
3 jajka,
½ szklanki cukru,
1 mały cukier waniliowy,
50 g masła,
Cynamon,
Orzechy włoskie
Wykonanie
Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Masło topimy i schładzamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy stopione masło- dalej wyrabiamy około 15 min.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy delikatnie na średnią grubość i wykrawamy ( np. szklanką) małe koła. Formujemy bułeczki, składając ciasto a następnie rolując na kształt kulki .
Formę na tort smarujemy masłem i układamy bułeczki w torownicy. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cynamonem i orzechami. Pieczemy w 180 stopniach 30- 40 minut.
Świetny pomysł na bułeczki do rwania. Idealne do kawy z mlekiem
Dokładnie, idealne do kawy 🙂